OKNO | PHP Info | chleb | Krecik w ogrodzie
Czas przygotowania - 15 min., czas dojrzewania - 12 godz., czas pieczenia - 45 min.
Składniki:
Maka pszenna (typ 650 lub 750) - 1,25 kg
Mąka żytnia razowa (typ 2000) - 250gram
zalecana Młynomag (nie zawiera żadnych dodatków, czysty przemiał)
Pestki słonecznika - 0,5 szklanki
Pestki z dyni - 0,25 szklanki
Siemię lniane - 0,25 szklanki
Otręby pszenne - 0,5 szklanki
Rodzynki - garść
1 łyżeczka = mała łyżka do herbaty
4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Zakwas żytni - najważniejszy składnik (próżno szukać nawet w aptece) :) .
To właśnie ten składnik nadaje charakterystyczny, niepowtarzalny smak.
Można dostać od zaprzyjaźnionej gospodyni/arza lub wytworzyć samemu, co nie zawsze się udaje.
Żeby zakwas wytworzyć w mące muszą być naturalnie wystepujące na ziarnach drożdże.
Ziarenka do wyboru można dodać wszystkie, można pominąć, rodzynki też.
Składniki wymieszać na sucho, dodać zakwas, dodać około 1 litra wody i wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta.
Mieszać drewnianą łyżką lub ręcznie (zalecane mieszanie łyżką drewnianą,
mieszanie ręczne powoduje oblepianie rąk - ciasto jest klejące).
Po wymieszaniu odłożyć 0,5 słoika (0,3 litra) ciasta na zakwas - do następnego wypieku.
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Zakwas dojrzewa około 3-4 dni w lodówce, można przechowywać do 2 tygodni.
Jeśli zakwas będzie potrzebny wcześniej, to w tem. pokojowej dojrzewa szybciej (około 12 godz.).
Ciasto przełożyć do blaszek do połowy wysokości blaszki.
Wcześniej blaszki wyłożyć brązowym papierem do pieczenia.
Papier brązowy 2-stronnie woskowany - nie przywiera do blaszki ani do chleba.
Po około 10-12 godz. ciasto powiększy swoją objętość 2 - krotnie.
Wyrastanie ciasta zależne od temp. otoczenia. Jeżeli ciasto wypełniło blaszki do ich wysokości,
to jest właściwy moment do wypieku.
Wstawić do piekarnika i piec z włączonym termoobiegiem w tem. 200 stopni przez 45-50 min.
(czas liczony na zimnym piekarniku - bez rozgrzewania).
Czas orientacyjny, zależny od właściwości danego piekarnika.
Jeżeli chleb będzie zbyt "spalony" - czas należy skrócić, jeżeli niedopieczony - czas należy wydłużyć.
Podany czas ma odniesienie do średniej wielkości blaszek keksowych.
Zalecenia:
Wstawić blaszki do wyrośnięcia bezpośrednio do piekarnika, żeby tam ciasto dojrzewało,
można wówczas zaprogramować czas włączenia piekarnika i czas wypieku i cieszyć się
porannym wypiekiem zaraz po przebudzeniu.
Z podanych składników można wykonać 3 chleby w blachach keksówkach.
Po wyjęciu z piekarnika górną część chleba przesmarować pędzelkiem moczonym w wodzie
celem uzyskania połyskliwej powierzchni.
Z blaszek chleb wyjmować po około 10 min. od upieczenia - po tym czasie papier mięknie i łatwiej go zdjąć.
Papier można wykorzystać ponownie (aż się porwie przy zdejmowaniu).
UWAGA!!! Raz spróbujesz, przestaniesz kupować chleb w sklepach.
Pieczenie chleba na zakwasie żytnim wymaga planowania z 10-12-to godzinnym wyprzedzeniem.
Po nabraniu wprawy można eksperymentować z różnymi rodzajami mąk.
SMACZNEGO. :)
|
Masz uwagi, spostrzeżenia, inne tematy do omówienia, przeslij wiadomość.
Otrzymasz konstruktywną odpowiedź.
My nie jesteśmy dla wszystkich, jesteśmy dla Ciebie.
|